GUIDE TIL VEDLIGEHOLDELSE AF DINE SMYKKER

Sorelle hoops

Af: Caroline Lovmand

Guide til vedligeholdelse af dine smykker samt gode råd til længere holdbarhed . Vedligeholdelse er vigtigt for smykkernes levetid – vi har derfor samlet alle vores bedste råd til dig herunder.

Omtanke er nøgleordet for dine smykkers levetid og holdbarhed.
______

SMYKKER OG KEMIKALIER

Smykker fungerer generelt ikke godt i forbindelse med væsker samt alle former for kemikalier. Dine smykker vil derfor holde belægningen længere hvis du eksempelvis tager dine smykker af, inden du vasker hænder og/eller går i bad. Samtidig anbefaler vi, at smykkerne tages af når du er i kontakte med kemikalier såsom rengøringsmidler og lignende, da disse er hårde ved overfladen af dine smykker. Sauner, saltvand eller klor fra en svømmehal er ligeledes væsker og omgivelse som dine smykker ikke bryder sig om.

HVERDAGSRUTINE

Generelt er hverdagsrutiner dejlige, og kan give mere luft og ro i hverdagen. En hverdagsrutine med dine smykker, kan gøre en enorm forskel for holdbarheden, da en god rutine vil kunne bidrage til at dine smykke bevares pænest i længst tid.

Vi anbefale som det første, at du ikke sove med dine smykker på, da dette øger risikoen for unødvendig slid.

Er du en af dem der har sport med som en del af din hverdagsrutine, er det vigtigt at du tager dine smykker af inden du dyrker sport. Sved er en af de helt store syndere, da sved ødelægger belægningen på dine smykker.

Overordnet ville en god rutine i forhold til dine smykker være; ’tag altid dine smykker på som det sidste’ inden du går ud af døren. På denne måde undgår du at dine smykker kommer i kontakt med parfume, creme, hårspray mm. 

RENS AF DINE SMYKKER 

Sølvsmykker vil specielt have tendens til over tid at få en oxideret eller snavset overflade. Smykker påvirkes en hel del af sved, men også af den syre du har i kroppen, kan have stor effekt på belægningen på dine smykker. Det er altså ikke kvaliteten af smykket, men derimod ofte dig selv og din balance i kroppen der er med til at ændre eller påvirke udsende på dit smykke. 

Du kan nemt rengøre dine smykker med varmt vand og sulfo. Smykket aftørres herefter med en blød klud. Hvis du gør dette jævnligt, vil du forlænge levetid på dine smykker.  

Vi kan også anbefale at du anvender sølvrens og pudseklude specielt egnet og anbefalet til rengøring af smykker, disse midler kan bl.a. købe hos guldsmede.  

RENS AF DINE PERLESMYKKER 

Dette råd gælder dog IKKE for dine perlesmykker, da sulfo og parfume vil mindske perlernes glans og smukke udsende. Perler gro i vand, men dette betyder dog ikke at de kan tåle vand og andre fyldende væsker, du skal derfor være forsigtig når du renser dine perlesmykker. Kulturperler er følsomme overfor rensevæsker!
Du kan give dine perler længere levetid, hvis de pudses ofte og gerne efter hver gang du har brugt dem – perler er mere modtagelige overfor snavs end andre ædelstene. Desuden er perler et blødt og følsomt materiale som hurtigere bliver snavset, så derfor bør du opbevarer dem adskilt fra dine øvrige smykker.

Vores bedste råd til rengøring af perler er derfor; rens dem ofte, brug en blød klud og hvos perlerne er meget snavsede så brug en fugtig lunken klud.

OPBEVARING AF DINE SMYKKER

Vi anbefaler at du opbevarer dine smykker i den medfulgte smykkeæske/pose, så smykkerne er i sikkerhed fra vand og diverse kemikalier. Når smykkerne opbevares i en lukket æske eller pose, mindskes ilten omkring smykket og belægningen vil derfor holde sig pæn i længere tid.   

Vi håber meget du kunne bruge vores råd, og du nu vil bære dine smykker med omtanke så deres levetid er så lang som muligt. 

Tak fordi du læser med knus, 

Came Studio.