VASKE GUIDE

Vaske guide

Af: Caroline Lovmand

Vær påpasselig når du vasker!

Overvejelse, omtanke, forstand og påpasselighed er hvad vi mener er nøgleord for vores vaske guide, for længere holdbarhed på tøjets kvalitet. Slow fashion, kvalitet, langtidsholdbare favoritter, tidløse designs og klassiske snit er hvad du finder og kan forvente hos Came Studio. Vi mener nemlig, at jo længere tøjets levetid er, jo mindre mængder vil der være behov for at blive produceret – dermed mindre slid på naturens ressourcer.   

Tager vi slow fashion brillerne på, og ser gennem glasset på tøj og dets livscyklus sammenlignet med os som mennesker, er vores intention at tøjet lever så længe som muligt. Modsat kan vi ikke stoppe, at tøjet ældes, men vi kan derimod forlænge levetiden ved blandt andet, at vaske vores tøj med omtanke. Vasker vi vores tøj med omtanke, mærkes det både på tøjets holdbarhed og levetid men også på naturens. Naturen mærker i samme grad, måden vi vasker vores tøj på.  

Tjek altid vaskeanvisningen i tøjet. 

Vi anbefaler altid at tjekke vaskeanvisningen i tøjet. Vaskeanvisningen angiver nemlig hvordan tøjet skal vaskes og hvor mange grader det højest kan tåle at blive vasket på

De forskellige styles er ofte lavet af forskellige materialer, og der vil derfor være mange små vaske at vaske. Omtanke er igen nøgleordet, for at have så meget øje for miljøet som muligt. Opdel derfor dit tøj efter farver, da sort, hvidt og kulørt skal vaske hver for sig for at holde farven i tøjet og ikke smitte af. Vasker du efter farve og blander forskellige materialer, anbefaler vi at vaske med udgangspunkt i det sarteste stykke tøj. Dog skal materialer som silke og uld altid vaskes for sig selv. 

Vask kun når det er nødvendigt.

Selvom alle vores styles er af god kvalitet og langtidsholdbare, betyder dette ikke at det kan holde til at blive vasket ofte eller ved hårde temperaturer. Holdbarheden kan stadig forkortes væsentligt, hvis ikke tøjet vaskes med omtanke. Ofte behøves tøjet faktisk slet ikke at blive vasket hver gang efter brug, men blot hænges ud og luftes da nogle materialer er selvrensende. Prøv så vidt muligt at lufttørre dit tøj, og undgå tørretumbleren. Følg altid vaskeanvisningen i tøjet og vask det kun sammen med andet tøj i samme farve.

Vær opmærksom på hvad tøjet er lavet af;

Silke: 

Silke er et kvalitetsmateriale som er sensitivt og som ikke tåler at blive vasket ofte. Hæng det i stedet for ud og lufte efter brug, medmindre det virkelig trænger til at blive vasket. Dog tåler silke ikke direkte sollys i længere tid, så pas på med at have tøjet hængende i solen i flere timer. Når du vasker silke, brug altid silkevaskemiddel, på den måde skåner du de fine fibre i tøjet. Yderligere er det vigtigt ikke at vride silke efter vask, eller vaske silke med blegemiddel. Parfume og deodorant indeholder ofte alkohol, hvilket silke ikke kan tåle, hold derfor silke væk fra disse produkter. Følg altid vaskeanvisningerne i tøjet, da ikke alt silke kan tåle at blive vasket. 

Bomuld: 

Bomuld er et naturmateriale som er et af de mest anvendte materialer i tøjbranchen. Bomuld er nemt at vaske, og kan tåle det meste. Det vigtigste at have i mente ved vask af bomuld er varmegraderne og farven på tøjet. Dette fremgår dog tydeligt på vaskeanvisningerne. Et trick for at bomuld har en længere holdbarhed er at bruge uldvaskemiddel da dette skåner fibrene i bomulden og dermed holder bedre på farven og på pasformen af tøjet. 


Viskose: 

Viskose holder længst hvis det ikke vaskes over 30 grader, dog er det altid en god ide at vaske viskose på en lav temperatur som muligt. Viskose kan godt have en tendens til at krympe, dog kan dette fikses ved at dampstryge det. Derefter holder viskose bedst ved tørring på bøjle eller hvis det ligger fladt, evt. på et håndklæde. Følg altid vaskeanvisningen i tøjet.

Syntetiske materialer: 

Syntetiske materialer kan ofte være blandet med andre materialer og kan derfor have behov for en mere skånsom vask. Umiddelbart vaskes syntetiske materialer på 40 grader, men vi anbefaler at vaske på 30 grader. Følg altid vaskeanvisningen

Cashmere / Uld:

Cashmere og uld er selvrensende hvilket betyder at det ikke behøves at blive vasket særlig ofte. Vi anbefaler at du hænger det ud og luft tørre, gerne i fugtig vejr. På den måde til det rense sig selv. Er der behov for at vaske cashmere og uld er den bedste måde at vaske det på et uld program på 30 grader, på den måde bibeholdes de fine naturlige fibre i cashmeren. Vi anbefaler at du lægger cashmere og uld tøj fladt til tørre, da det kan strække sig eller ændre form, hvis du hænger det op når det er vådt. Brug evt. et håndklæde som underlag og pas på med bøjler, da disse kan give mærke ved skuldrene når trøjen er våd.

Vi håber meget at du kunne bruge vores vaske guide. 

Stort knus, Came Studio.